2015. szeptember 25., péntek

Kiersten White - Paranormalcy(Természetfeletti)


Akármennyire is szokatlan, hogy valaki a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatalnál dolgozik, Evie mindig is normálisnak gondolta magát. Igaz, hogy a legjobb barátnője sellő és a volt barátja tündér, most pedig egy alakváltó srácért van oda. Egyébként pedig Evie az egyedüli olyan ember a világon, aki felismeri a paranormális lényeket, akárhogy is álcázzák magukat. De a paranormális lények most sorra halnak meg és Evie álmai is hemzsegnek az ijesztő és titokzatos jóslatoktól. Gyorsan rájön, hogy összefüggés lehet a képességei és a paranormális lények pusztulása között. Nagyon is elképzelhető, hogy ő a kulcsfigura egy tündér sötét jóslatában, amely minden paranormális lény pusztulását ígéri.

IDE kattintva elérheted a könyv lapját a moly.hu-n.

   Adott egy könyv, tele paranormális lényekkel. A főszereplő úgy gondolja, kiváltságos, mert ő "normális". De vajon ez tényleg így van?

   Evie egy átlagos lány, aki befogja a rózsaszín, strasszkövekkel kirakott sokkolójával a nem hétköznapi lényeket: vámpírok, vérfarkasok, stb. Sorozatot néz, szeret vásárolni(még ha csak a neten is), van legjobb barátnője, Lish a sellő,és magántanuló. Na aztán jön a csavar, megjelenik Lend, az idegen álomfiú, akinek olyan képessége van, amelyet még senki sem látott. Eközben Reth, a  tündér is ostromolja Evie-t egy jóslattal, és nem túl jó szándékaival. 
   Evie alapvetően egy szerethető karakter, egy tipikus tinédzser lány. Kellett neki Lend lökése, amivel benne is felszínre tört a szabadság, és az önállóság vágya, melyet soha sem kaphatott meg igazán. Mindeközben pedig teljesen magányosnak, üresnek érzi magát, annak ellenére, hogy szinte mindene megvan. De csak szinte. A család, és a feltétel nélküli szeretet és gondoskodás hiányzik az életéből, csak mint a hétköznapi dolgok: gimnáziumba járás, plázázás, és bár ott van Lish, de mégis több barátra vágyik. És a nagy Ő-re.
  Lend, miközben rabként van bent az NPEH-ban, ebből a világból megmutat egy keveset a lánynak, aki nem elégszik meg az elmeséléssel, az élményt is akarja.Ők ketten egyre közelebb kerülnek egymáshoz, amit a körülöttük lévők nem néznek túl jó szemmel. Na és ott van Reth, akiben egyszerűen lehetetlen megbízni. De ezt senki sem hiszi el Evienek.

Szereplők:
-Evie: szeleburdi, és tele van kétségekkel. Igazából ő sem tudja, hogy mit kéne tennie annak érdekében, hogy mielőbb szabad lehessen, de próbálkozik. Sosem adja fel, hanem a maga módján próbál küzdeni az álma megvalósulásának érdekében. A könyv elején rettenetesen idegesített a karaktere, a rózsaszín mániájával nálam kiverte a biztosítékot, de igazából ez is csak egy felszín. Ha belegondolunk, az átlagos tinilányok a rózsaszínt szeretik, és ő az szeretne lenni. Ahogy haladt a cselekmény, és pörögtek a lapok, egyre inkább megszerettem, és együtt tudtam vele érezni.

-Lend: Na, ő már a megjelenése pillanatában teljesen elvarázsolt. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet az, hogy ő tulajdonképpen milyen lény is, és alig vártam, hogy Evie meglátogassa, és így róla olvashassak. Az édesapja és az édesanyja is nagyon szimpatikusak voltak számomra. Annyira tetszett, ahogyan Eviehez viszonyul, és próbál segíteni neki, attól függetlenül, hogy volt olyan, amikor ő volt rosszabb helyzetben.

-Reth: MÉGISKIEZ? Annyira idegesített, hogy néha legszívesebben a könyvvel csapkodtam volna az asztalt. De könyvet nem bántunk. Beképzelt, önző, utálatos, borzasztó. Egyáltalán nem volt szimpatikus, még egy fél pillanatig sem. 
( A spoileres részben további szereplőkről is szó esik).

   A cselekmény maga igazából az elején lassabban, majd a közepe után nem sokkal hirtelen túl gyorsan történik. Addig 1-2 csavar volt jellemző, majd itt mindent a nyakunkba zúdítanak. Ez annyira nem volt zavaró, mert a legtöbb dolog visszautalt egy azelőtti, kicsit homályosabb részre. De szerintem ez így volt jó, ahogy volt.

Most pedig ha nem olvastad még a könyvet, ne olvass tovább. Köszönöm, hogy idáig velem tartottál, remélem megjött a kedved a könyv elolvasásához. Ha igen, akár meg is írhatod kommentben. További szép estét, és kellemes hétvégét!:) Legközelebb Andy Weir - A marsi című könyve lesz terítéken, vasárnap délután valamikor. A lap alján értékelheted a bejegyzést.:)

(Spoileres rész kezdete)
  Két szereplő véleményezését hagytam ki szándékosan a spoiler mentes részből.Ők a következők:
-Lish: Jaj de nagyon szerettem! Ha őszinte akarok lenni, majdhogynem jobban a szívemhez nőtt, mint Evie. Amikor meghalt, borzasztóan éreztem magamat, és majdnem sírva fakadtam. Ahányszor Evienek eszébe jutott, nekem is egyből rossz hangulatom lett. Nekem ez nagyon rányomta a bélyegét a későbbi részekre. Egyszerűen hiányzott.

-Vivian: Bár ő a gonosz karakter, Rethet sokkal inkább éreztem annak, mint őt. Megkedveltem, mert ő alapjában véve nem gonosz. Csak egy kétségbeesett lány, akit soha nem szerettek, nem voltak barátai, és így lett felnevelve. Emiatt vágyik annyira Evelyn szeretetére és elfogadására, de sajnos így csak gonosznak tűnik.Nagyon sajnáltam, és az ő sorsa is eléggé fájt. Mert nem ezt érdemelte. Persze az sem lett volna jó, ha az összes paranormális lényt kiírtja, de na. Akkor is.

  A végével nem voltam elégedett, pont emiatt. Talán, ha Evie is kicsivel belátóbb és türelmesebb, Viv is változott volna valamennyit. Idővel minden helyre állt volna, de talán a következő részekből valami ilyesmi is kerekedik ki, hogy Vivian talán feltámad vagy valami hasonló.

Most, kedves olvasó, eme rövid spoileres rész után Tőled is elköszönök.  Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, és Neked is tetszett a könyv. Ha igen, akár meg is írhatod kommentben, ha nem, akkor pedig azt, és hogy miért. További szép estét, és kellemes hétvégét!:) Legközelebb Andy Weir - A marsi című könyve lesz terítéken, vasárnap délután valamikor. A lap alján értékelheted a bejegyzést.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése