2015. június 2., kedd

A kiválasztott poszáta-filönyv

A most terítékre kerülő téma nem más,mint az Éhezők viadalának a harmadik részének első fele.

A második rész ott ér véget, hogy Katniss megtudja, hogy a 12. -ik körzet teljesen elpusztult, és ő pedig megmenekült a Viadalról. Vele ellentétben Peeta a Kapitólium fogságába esik a Viadal egy másik résztvevőjével, Johannával. És a harmadik rész, mind könyvben, mind a filmvásznon, onnan folytatódik, hogy Katniss és családja, Gale, vagyis "a legjobb szerelem-barátja" és a többi menekült a 12. -ből a 13. -ik, eddig elpusztultnak hitt körzetben éli dolgos mindennapjait. Katnissből egy forradalmár reklámarcot próbál kreálni Coin elnök Plutarch-val, és a többi körzetet buzdítani a harcara, miközben ők maguk a tizenharmadikban ücsörögnek a föld alatt a babérjaikon.
 A film és a könyv fő cselekményvonala ugyan megegyezik, de mégis történtek apró, ám mégis rettenetesen zavaró változtatások. Ezek közül kettőt emelnék ki, amik elég szembetűnőek:
1. Mit keres Effie Trinket a filmben, amikor elvileg eltűnt és senki sem tudja, hogy él-e vagy hal? Bár ez a változtatás pozitívan sül el, és Effie karaktere megy át talán a legnagyobb változáson, mégis egy nagy változtatás, mivel a könyvben Katniss három volt style-istja segítette, és az ő alkalmazkodásukat lehetett szemmel követni, ami néhol vicces, de egyben elgondolkodtató is volt.
2. Miért nem törődik senki Johanna és Finnick karakterével?  Finnickkel még úgy ahogy törődnek, de Johanna Mason-t teljesen elnyomták a háttérbe. Talána második részben jobban előtérbe hozzák, mivel talán rajta látszik a legkevésbé, és mégis nagyon mélyen a Viadal hatása.

 Ezek után térjünk rá a szereplőkre.
 A főszereplőt Jennifer Lawrence alakítja, aki jól előadja Katniss összetört és sebzett karakterét, de mégsem ő a legjobb a filmben. Ő ott van, végzi a dolgát, mindenki megtalálhatja benne az ideális női példaképet, de ennyi.Véleményem szerint nincs nála eléggé kihangsúlyozva, hogy őt ténylegesen mennyire hazavágta a Viadal, és az, hogy otthonán kívül még Peetát is elvesztette. Persze megvannak a sírós és megsebzett lányt mutató jelenetek, de kevés. Így a néző nem arra fog figyelni, hogy ez tényleg mekkora csapás és teher, amit alig tud feldolgozni, hanem inkább a körzet elpusztulását és a Katniss által sajnált szereplőket fogja sajnálni.
  A legjobb mellék de mégis főszerepért járó díjat két ember is viszi, bár az egyikről azt se lehetett tudni, hogy tervben van még, hogy szerepeljen. Az egyikük az Effie-t alakító Elizabeth Banks, a másik pedig Woody Harrelson által játszott Haymitch. Az ő párosuk az, ami egy teljes összképpé formálja az egész filmet, és rávilágít, hogy ők még tényleg tinédzserek, akik felnőttként vannak kezelve, de valójában csak sérült gyerekek. Na meg persze Haymitch az egyetlen, akinek értékelhető és fergeteges humora van.
A legkevésbé kedvelt szereplőért járó díjat alanyi jogon Peeta nyerné, de most nem szerepelt túl sokat. Így senki sem kapja meg.


 Na de ha már Peeta..
 Egyetlen egyszer szerepelt komolyabban, de azt most kivételesen jól csinálta, és nem idegesített fel. Igen, arra gondolok, amikor Katnissre támadt. A jelenet nagggggggyon jól meg lett csinálva, és ez volt egyben a legjelentőségteljesebb pillanat is. A moziban szinte mindenkiből ugyanazt a reakciót hozta ki (kivéve a hapsit, aki a MOZIBAN a mekis hamburgerjét majszolta), és ezzel célba is talált.

 És akkor a két vezető egyéniség..:
-Coin elnök: aprópénzasszonyt én a könyvben mindig aprópénzembernek képzeltem, bár nem tudom, milyen alapon. Igazából semmit nem csinál, csak reklámot forgat, és hirdeti az igét, hogy mennyire jó lenne egy forradalom és lázadás. Így, mint elnököt, nem lehet komolyan venni.
-Snow elnök: na, ő már egy valós karakter. Tökéletesen beleillik a képbe. Ő az, aki mindent hátulról irányít, és néhány apró cselekedetet és pár mondatot olyan "erővel" tud véghezvinni/kimondani, hogy még én is elhiszem, hogy ez TÉNYLEG lehetséges, és bár elég keményen átkozom magamban, mégis egy teljesen elfogadható karakter.

 A lázadó körzetekről és a Bitóról is essen szó. A lázadókról csak hírfoszlányokat lehet hallani, és azt is csak hébe-hóba. Igazából vannak,de nincsenek. Majd Katniss feldanolja a Bitót, ami szerintem tökéletesre sikerült, és hirtelen beindulnak a lázadók,, egyből nagyobb erőkkel küzdenek, és Katniss tényleg a Kiválasztott lesz, aki akaratlanul is vezető lesz, és kiútnak tűnik a rettenetes helyzetből.


A film és a könyv bár pár dologban különböznek, mindkettő élvezhető.:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése